Sota el lema El valor de l’autèntic arròs, el 27 de setembre passat vam celebrar la Sega Gastronòmica. Una jornada que va aplegar més de 130 professionals del sector de l’hostaleria i la restauració per a intercanviar coneixements i experiències en l’incomparable marc de Mas Tramontano (delta de l’Ebre).

Aquest esdeveniment va comptar amb la participació de xefs de prestigi, que van oferir sessions de cuina en directe per mostrar com fan servir cada varietat d’arròs per traslladar els sabors de la cuina.

Ponents de la Sega Gastronòmica

Xefs amb estrelles Michelin, cuiners de primer nivell i referents del sector formaven el selecte programa de ponents participants:

  • Fran López, xef del restaurant Villa Retiro (Xerta), ambaixador de Bayo, 2 estrelles Michelin
  • Albert Guzmán, xef del restaurant Albert Guzmán (Sant Carles de la Ràpita)
  • Pep Moreno, xef del restaurant Deliranto (Salou), ambaixador de Bayo Expert, 1 estrella Michelin
  • Albert Mendiola, xef del restaurant Marimorena (Sant Boi de Llobregat)
  • Josep Margalef, xef del restaurant El Molí dels Avis (l’Ametlla de Mar)
  • Àlex Rodríguez, xef del restaurant Tunateca Balfegó (Barcelona)
  • Charo Val, xef de La Alacena del Gourmet (Eivissa)
  • Àlex Vidal, xef del restaurant Casa Elena (Toledo)
  • Carles Gaig, xef del restaurant Gaig (Barcelona)
  • Vicent Guimerà, xef del restaurant L’Antic Molí (Ulldecona), 1 estrella Michelin, 1 estrella verda Michelin
  • Susana Aragón, xef del restaurant Cèntric Gastro (el Prat de Llobregat)
  • Jordi Gilabert, cocteleria evolutiva Glop’s Concept

La jornada es va poder seguir durant tot el dia en streaming pel nostre canal de YouTube i totes les ponències estaran a disposició dels internautes perquè puguin visualitzar-les quan vulguin.

A més, al nostre Facebook trobareu una galeria de fotos amb els millors moments de la Sega Gastronòmica.

Mas Tramontano, centre d’interpretació gastronòmica

La Sega Gastronòmica es va celebrar a Mas Tramontano (Deltebre), un lloc inigualable a la vora del riu Ebre i en un edifici catalogat com a patrimoni cultural, una masia de construcció indiana que data de 1918.

En aquesta finca recuperada per Bayo i Nomen Foods es conrea arròs des de principis del segle XX i el 1956 va acollir la primera màquina segadora de tot el delta de l’Ebre.

Considerada un veritable centre de producció artesanal d’arròs de primera qualitat, als seus arrossars es produeix Bayo Expert (ensenya per a l’alta gastronomia) amb mètodes harmònics amb l’entorn natural. Mostra d’això és el molí que es va instal·lar als anys 50 i que permet treballar l’arròs sota el concepte slow mill process, amb una elaboració mimada, de detall de control paquet a paquet del resultat de la molta i l’envasatge.

Els grans d’arròs de la varietat carnaroli que es conreen en aquesta finca són resultat de les singulars característiques i fertilitat del terreny de les goles de l’Ebre que, al costat de l’ús de mètodes tradicionals del cultiu i a un procés d’envelliment durant 12 mesos en sitges (en el cas del carnaroli reserva), en temperatura controlada a 16 graus centígrads, fan que atresorin una qualitat excepcional.

L’acurada producció, la delicada sega i un detallat procés d’elaboració doten l’arròs Bayo Expert d’una elevada estabilització de l’amilosa, més accentuada en el cas de l’envellit durant 1 any, cosa que els xefs aprecien especialment.

El projecte de Mas Tramontano té com a objectiu ser el referent de l’arròs com a centre d’interpretació gastronòmica, difondre el nostre compromís amb la sostenibilitat en el producte i amb els processos d’elaboració en la gastronomia.

En definitiva, des de Bayo hem volgut organitzar aquest esdeveniment per a celebrar la sega de l’arròs i reconèixer l’esforç del sector de la restauració en aquests temps de pandèmia. Una jornada que tindrà continuïtat en el temps i que pretenem que esdevingui el referent per als que treballen amb l’arròs, ja sigui al camp o a la cuina.

Finalment, només ens queda donar les gràcies a tots els ponents, col·laboradors i participants per l’èxit d’aquesta jornada. Sense ells no hauria estat possible!